Copiii mai mici de 6 luni nu ar trebui expuşi la soare şi nici daţi cu creme de protecţie. Ei nu sunt feriţi de riscuri nici în zilele înnorate, pentru că razele UV sunt la fel de nocive.
Copiii mai mari care au voie să stea la soare trebuie daţi cu cremă protectoare încă din camera de hotel, iar apoi procedura trebuie repetată din două în două ore sau chiar mai des dacă micuţul înoată ori transpiră. „Vedem peste tot părinţi care-şi dau copiii cu creme pe plajă, timp în care se pot arde. Este importantă şi cantitatea de cremă. Nu faceţi economie şi puneţi cremă pe faţă, pe mâini şi pe picioare", atrage atenţia Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Respectarea intervalului orar de stat la plajă este mai importantă decât la adulţi, pentru că pielea micuţilor este mai sensibilă. Nu staţi la soare între orele 10.00 şi 16.00, îmbrăcaţi-i pe copii cu haine din fibre naturale şi acoperiţi-le capul cu o şepcuţă sau o pălăriuţă. Alegerea corectă a produselor de protecţie contra ultravioletelor este esenţială.
Factor de protecţie de minimum 15 dacă nu staţi la plajă
Produsele pentru copii trebuie să aibă un factor de protecţie de minimum 15. „Pentru zilele petrecute la mare sau la piscină se recomandă folosirea unui produs rezistent la apă. În primele zile de expunere se va folosi o cremă de fotopro-tecţie 50", mai spune Oana Clătici. Pentru a preveni alergiile, puteţi opta pen-tru creme şi loţiuni hipoaler-gice destinate pielii sensibile a copiilor.
Cel mai recomandat este să alegeţi pentru copiii dumneavoastră cremele de fotoprotecţie pe care le găsiţi în farmacii. „Spre deosebire de cele din supermarket sau de pe plajă, produsele din farmacii sunt cu adevărat sigure", spune medicul. Cremele pentru pro-tecţia solară trebuie să-i apere pe micuţi atât de razele UVA, cât şi de cele UVB.
„Razele UVB atin