Decizia reorganizării teritoriale a României a fost amânată azi-dimineaţă. Chiar dacă a dispărut miza, autorităţile judeţene au rămas cu o hotărâre de Consiliu Judeţean pentru organizarea unui referendum şi un proces intentat de prefect Consiliului Judeţean.
Giurgiu se numără printre cele 21 de judeţe din ţară care au adoptat o hotărâre de Consiliu Judeţean pentru organizarea unui referendum în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială.
Astfel, giurgiuvenii ar fi trebuit să se prezinte la vot pe 17 iulie.
Decizia consilierilor a fost însă atacată în contencios administrativ de prefectul judeţului, Robert Cristoi, primul termen urmând să aibă loc joi.
Coaliţia de guvernământ nu a găsit o formulă convenabilă tuturor membrilor, şi a decis azi-dimineaţă amânarea legii reorganizării pentru la toamnă.
Între timp, judeţul Giurgiu s-a procopsit cu o hotărâre de Consiliu Judeţean care organizează un plebiscit şi cu un proces între Consiliul Judeţean şi Prefectură.
„Am depus o întâmpinare la Tribunalul Giurgiu prin care cer anularea hotărârii de consiliu. Delimitarea judeţului nu se poate lua prin iniţiative la nivel local ci de preşedintele ţării. Am atacat şi faptul că această hotărâre a fost luată printr-o şedinţă extraordinară”, a spus Robert Cristoi.
Decizie inutilă
„Procesul trebuie să-şi urmeze cursul, nu putem interveni noi. Numai în momentul în care Consiliul Judeţean revocă hotărârea atunci noi putem retrage acţiunea din instanţă. Nu şi-ar mai avea rost procesul", mai spune prefectul.
Dumitru Beianu a declarat pentru „Adevărul de Seară” că nu poate convoca o şedinţă extraordinară până joi aşa că procesul rămâne valabil.
„Nu am cum să convoc consilierii până joi, o să organizez o şedinţă extraordinară dar nu ştiu acum exact când. Nu am făcut această propunere de organizare a areferendumului de capul m