* Analiştii contrazic Banca Centrală
Banca Naţională a României (BNR) va ţine în frâu inflaţia, în ciuda faptului că preţul gazelor naturale a crescut cu 10% pentru consumatorii industriali, ne-a asigurat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR: "Va fi foarte complicat, dar vom reuşi să menţinem inflaţia în limita prognozată, de 5%". Domnia sa ne-a declarat că, deşi vor fi înregistrate creşteri de preţuri, ca urmare a majorării tarifului la gazul intern, în industrie, efectele vor fi mai mult emoţionale: "Costurile vor fi mai mari, dar problematica este mult mai adâncă. Companiile ar trebui să vadă cum ajustează costurile; dacă unele cresc, să scadă altele". Reprezentantul BNR ne-a specificat că şi pentru cei care urmăresc să speculeze momentul există o replică - faptul că rata consumului continuă să fie negativă.
Menţionând că, în iulie, inflaţia se va reduce, modificându-se efectul de bază, ca urmare a creşterii de anul trecut a TVA, Adrian Vasilescu opinează că majorarea preţului gazelor naturale la consumatorii industriali va genera "un şoc de mică intensitate şi de durată redusă" asupra inflaţiei.
Încrederea BNR în forţele proprii este lăudabilă, însă realitatea din ultimii patru ani a demonstrat contrariul, Banca Naţională, ratând, fără excepţie, toate ţintele propuse, din 2007 şi până în prezent, în ceea ce priveşte rata inflaţiei. Principalele motive au fost creşterile preţurilor alimentelor şi carburanţilor.
* Liviu Voinea: "Vom rămâne cu cea mai ridicată inflaţie din UE"
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), este, însă, mult mai pesimist, previzionând că, şi în acest an, "vom rămâ-ne cu cea mai ridicată inflaţie din UE". Domnia sa estimează că inflaţia se va apropia, la finalul anului, de 10%, creşterea preţurilor gazelor în domeniul industrial urmând să aibă o contribuţie semnificativă pe in