Investitorii care sunt dispusi sa accepte riscuri mult mai mari decat cele pe care le implica tranzactiile cu actiuni au la indemana o serie de produse structurate emise de Erste Bank si tranzactionate pe BVB. Care sunt insa principalele avantaje si dezavantaje ale acestor instrumente financiare adresate in primul rand traderilor ?
Incepand cu data de 8 iulie 2010 la sectiunea produse structurate de pe BVB sunt listate certificate index si certificate turbo pe DAX (principalul indice al bursei germane), aur si petrol. Principalul avantaj al acestor instrumente este ca permite investitorilor sa profite atat de evolutiile pozitive cat si de miscarile descendente ale pietei, prin asumarea unor pozitii short.
Certificatele turbo sunt tranzactionate in special de investitorii dispusi sa isi asume riscuri mari, dar care vor totodata sa beneficieze de o crestere cu mult peste variata efectiva pe care o inregistreaza activul suport. Cand activul suport creste (de exemplu pretul aurului sau al petrolului), certificatele short scad si cele long cresc (vezi tabelul atasat).
Fiecare miscare in pretul instrumentului de baza poate duce la castiguri mari si disproportionate datorita unui coeficient de levier care amplifica de cateva ori evolutia indicelui suport.
Certificatele includ un pret de tip stop loss denumit bariera. Acest nivel, odata atins, conduce la inchiderea contractului, investitorul pierzand intreaga suma. De altfel, pierderea intregii investitii reprezinta riscul major asociat produselor turbo si principala diferenta fata de tranzactiile cu actiuni (care practic nu au cum sa ajunga la pretul de zero).
In cazul contractelor turbo long bariera este sub pretul din piata, iar in cazul contractelor turbo short nivelul de stop loss se afla deasupra pretului din momentul initial.
Daca evolutia certificatelor turbo este evi