Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, a răspuns întrebărilor gândul legate de mersul economiei, de acordul cu Fondul şi de siguranţa băncilor româneşti cu capital elen.
Fie că a fost vorba despre noile norme de creditare pe care BNR s-ar putea să le introducă sau despre felul în care Banca Naţională este susţinută, sau nu, în demersul ei de Guvernul Boc, Olteanu a preferat răspunsuri diplomatice. Într-o privinţă este însă categoric: "Nu vă este dor de mediul politic?" - "Nu".
La Interviurilegândul, viceguvernatorul, a cărui numire în funcţie acum un an şi nouă luni de către Parlament a stârnit controverse în rândul economiştilor, vorbeşte în special despre necesitatea schimbării felului în care statul face afaceri, respectiv a felului în care statul administrează firmele pe care le deţine.
Criza din Grecia şi relaţia, prin bănci, cu economia românească
Băncile româneşti cu capital elen nu numai că respectă, ci chiar depăşesc criteriile de siguranţă impuse de către banca centrală, subliniază Olteanu.
"Au o solvabilitate de 15,7%, cifră care este peste normele BNR cât şi peste cele impuse de Basel II. Se poate pune, la un moment dat, problema lichidităţii din piaţă. Banca Naţională monitorizează situaţia şi are planuri de acţiune pentru orice ipoteză. Dorinţa şi aşteptarea noastră este ca aceste ipoteze să nu se concretizeze", a declarat viceguvernatorul.
El a adăugat că BNR are instrumentele necesare pentru a acorda, daca va fi nevoie, ceea ce este foarte puţin probabil, sprijinul necesar sistemului bancar.
Schimbarea sistemului de management al companiilor de stat, "nuca tare" din acordul cu FMI
Întrebat care este efectul tensiunilor de pe scena politică românească asupra percepţiei investitorilor, oficialul BNR a declarat că "democraţia este o confruntare bazată pe tensiuni politice. Situaţia actuală nu este atât de linişti