Statul vrea să ştie mai multe despre români. Nu este vorba despre un sondaj de opinie sau despre un studiu, ci despre un proiect de lege promovat de Guvern prin aplicarea căruia statul va avea acces la mai multe informaţii privind convorbirile telefonice şi e-mailurile trimise de români. Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică pe situl Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).
Printre informaţiile la care statul ar putea avea acces se numără cele legate de destinaţia şi de durata unei convorbiri precum şi de momentul şi locul din, respectiv în care a fost trimis un e-mail. Ministerul a precizat, în proiectul de lege, că nu va fi vorba despre date legate de conţinutul mesajelor. Astfel, conform articolului 1, alineatul 2 din proiectul de lege, "prezenta lege se aplică datelor de trafic şi de localizare a persoanelor fizice şi juridice precum şi datelor necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat".
Datele reţinute vor fi distruse după şase luni "prin proceduri automatizate, ireversibil"
Conform documentului, furnizorii de servicii de comunicaţii vor fi obligaţi să stocheze timp de şase luni aceste date, pe banii lor. La finalul perioadei de şase luni, datele reţinute vor fi distruse "prin proceduri automatizate, ireversibil", excepţie făcând doar cele puse la dispoziţia autorităţilor, după cum se precizează în expunerea de motive ataşată proiectului de lege.
Datele furnizate în baza acestei legi vor putea fi folosite de către autorităţi în vederea prevenirii, cercetării, descoperirii şi urmăririi infracţiunilor grave, cum ar fi criminalitatea organizată sau terorismul, se specifică în document.
La ce informaţii ar putea avea acces statul:
• date necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;
• date necesare pentru identificarea destinaţie