Replica lui Traian Basescu despre Regele Mihai a facut deja istorie. Dar, daca ar fi sa o luam in serios si sa o analizam din toate punctele de vedere, nu ne-am putea intreba astazi, destul de serios, daca Regele nu ar trebui sa faca acum gestul pe care nu a putut sa il faca in '47 sau '89?
Si mai limpede formulat, nu ar trebui sa luam in calcul solutia monarhiei, din moment ce am ajuns la falimentul clasei politice si sistemul parlamentar in actuala forma?
Paradoxal, vorbele lui Traian Basescu s-ar intoarce impotriva presedintelui, fara ca acesta sa isi dea seama macar. O miscare gandita sau nu din partea sefului statului, trezirea sentimentelor nostalgicilor monarhiei ar putea avea efecte neasteptate. Desigur, pana sa se instaleze din noua monarhia, ar trebui ca in Romania sa se produca niste modificari esentiale ale vietii politice, sociale si constitutionale, insa nervozitatea si criza permanenta, plus disolutia institutiilor si autoritatii lor, ar putea fi argumentele zilei de maine.
Si apoi, potrivit credintei lui Traian Basescu, nu ar trebui sa se simta Regele Mihai indrituit sa revendice puterea in Romania, din moment ce ea i-a fost luata cu forta pe 30 decembrie 1947, asa cum se specifica si in singurul raport oficial al statului roman, respectiv in Raportul de condamnare a comunismului. In acest caz, Traian Basescu ar fi chiar obligat sa faca toate demersurile necesare, pentru a-si pune in practica credinta si rezultatele Raportului si pentru a reda Romaniei viitorul pe care nu l-a avut pana acum.
Insa, daca Regele si-ar revendica tara, daca romanii intr-o proportie covarsitoare si-ar striga fostul rege si Casa Regala sa preia puterea, daca s-ar organiza un referendum cu un rezultat zdrobitor in favoarea monarhiei, atunci ar fi gata Traian Basescu sa predea puterea? Sau, acum s-ar substitui fostului rege si nu