George Soros considera ca inca nu s-a atins apogeul crizei financiare si ca insasi integritatea zonei euro este amenintata; Bank for International Settlements (BIS) indica inflatia ca cea mai serioasa amenintare la adresa economiei globale iar China declara ca se va reorienta catre consum intern pentru a echilibra cresterea economica axata, in prezent, pe exporturi.
Legendarul investitor George Soros considera ca este "probabil inevitabil" sa se implementeze un mecanism care sa permita economiilor slabe sa paraseasca zona euro.
"Nu exista niciun aranjament pentru tarile care parasesc zona euro iar acest lucru este, in circumstantele actuale, probabil inevitabil", a declarat Soros intr-o discutie publica, in Viena, tema fiind legata de sansele supravietuirii democratiilor liberale in Europa. "Suntem pe marginea unui colaps economic care va incepe, sa spunem, in Grecia dar care se va raspandi usor in restul tarilor. Sistemul financiar ramane deosebit de vulnerabil", considera Soros, citat de Bloomberg.
Temerile cu privire la reusita autoritatilor grecesti de a impune masurile de austeritate pentru a asigura urmatoarea transa din banii FMI au afectat pietele financiare si pozitia, si asa precara, a monedei unice europene.
"Cred ca cei mai multi dintre noi accepta ca actuala criza europeana este centrata pe euro", a declarat Soros. "Este un tip de criza financiara care se dezvolta efectiv. Este privita. Multi oameni realizeaza asta. Criza este inca in facere. Autoritatile sunt preocupate de castigarea de timp. Totusi timpul actioneaza impotriva lor", considera Soros.
BIS avertizeaza cu privire la riscurile inflatiei
Cresterea economica globala trebuie temperata pentru ca astfel sa fie limitate si tendintele inflationiste care se manifesta peste tot in lume, considera reprezentantii Bank for Internatio