Veniturile încasate la buget au fost, în perioada ianuarie-mai 2011, în sumă de 70,7 miliarde lei, cu 10,1% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, anunţă Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat. Creşterea a fost determinată de încasările mai mari din taxa pe valoare adăugată (+35,6%), accize (+28,2%) şi venituri din capital (+39,8%). Sursa: EVZ
Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie - 31 mai s-a încheiat cu un deficit de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,36% din produsul intern brut (PIB).
Totodată, şi încasările din contribuţii de asigurari sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 3,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce încasările din impozitul pe profit le-au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,2%.
Faţă de anul trecut, principalul decalaj se menţine la încasările din impozitul pe venit, care s-au micşorat cu 1,2%.
Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 17,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Cheltuieli în scădere
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost, în primele cinci luni ale anului, în sumă de 78,2 miliarde lei, în scădere cu 3,4% faţă de anul precedent.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, la bugetul de stat creşterea a fost de 9,2% ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii, la bugetele locale creşterea a fost de 18,5% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului de asigurări de sănătate creşterea a fost de 14,8%, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.
Unele categorii de cheltuieli se