Analiştii sunt de părere că lichiditatea mai redusă din ultima perioadă a Bursei este cauzată de faptul că piaţa s-a mişcat mai mult pe loc în ultimele luni, iar investitorii aşteaptă ca aceasta să intre pe o tendinţă înainte de a lua o decizie. "BVB evoluează încă sub influenţa veştilor privind situaţia din Grecia şi mişcările de pe pieţele americane. Indicii burselor din SUA sunt atractivi la nivelurile actuale. Din perspectivă tehnică, ieşirea indicelui Dow Jones Industrial Average din canalul descendent ar putea constitui un precursor al unei viitoare perioade de creşteri, situaţie care s-a repetat de trei ori în ultimele nouă luni", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.
Bursa a stagnat vineri, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au absentat de la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cu peste 17% din titlurile Carbochim Cluj-Napoca (CBC) au asigurat 78% din rulajul de 42,2 milioane lei.
Piaţa a avansat în această săptămână doar în şedinţele de marţi şi miercuri, astfel că raportat la nivelul de la finalul săptămânii trecute indicele general BET-C este cu 1,2% mai jos. Astfel, ascensiunea din acest an s-a diminuat la 6,5%.
Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa de vineri la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, iar în primele două ore piaţa a crescut uşor. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 12:00, când indicele general BET-C se plasa cu 0,8% peste nivelul de joi.
Ulterior, preţurile au început să revină spre nivelurile de la finalul sesiunii precedente, însă doar acţiunile emise de şase companii din cele 78 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB au consemnat rulaje mai mari de un milion de lei.
Dărăbuţ spune că posibila creştere a pieţelor americane coroborată cu veştile cu priv