Declaraţia premierului chinez, conform căreia ţara sa va continua să sprijine moneda europeană, este binevenită pentru liderii europeni care se luptă în aceste zile să păstreze încrederea pieţelor în finanţele Europei.
Totodată, ea poate fi considerată drept un semn că China ar putea diversifica giganticele sale rezerve financiare internaţionale, care însumează peste trei trilioane de dolari. Până acum, două treimi ale acestei sume sunt investite în moneda americană.Wen a adăugat că ţara sa se con-sideră un investitor pe termen lung pe piaţa obligaţiunilor europene şi că „China este pregătită să lucreze împreună cu Europa în scopul unei dezvoltări comune şi stabile a economiei mondiale şi o aprofundare a relaţiilor bilaterale sino-europene".
Europa Centrală şi de Est, o prioritate pentru China
Într-un discurs susţinut în cadrul Forumului Economic şi Comercial pentru China şi Ţările din Europa Centrală şi de Est, Wen a făcut o trecere în revistă a relaţiilor comerciale dintre cele două zone şi a prezentat mai multe propuneri de cooperare.
Dacă în 2000 volumul comer-ţului dintre China şi Europa Centrală şi de Est însuma numai trei miliarde de euro, în 2010 acesta a depăşit 40 miliarde de dolari - o creştere anuală de 32%.
Exporturile europene către China au crescut şi mai mult, cu o rată anuală de 38,7%. Conform premierului chinez, oameni de afaceri din ţările din Europa Centrală şi de Est au deschis peste 2.000 de companii în China, ceea ce a ajutat la dezvoltarea mecanismelor de cooperare. O creştere a fost observată şi în turism: anul trecut, mai mult de 60.000 de chinezi au vizitat ţările din centrul şi estul Europei, în timp ce 200.000 de locuitori ai acestora au călătorit în China. Wen a expus şi un plan pentru dezvoltarea aprofundată a acestor relaţii - declarând că pentru ţara sa Europa Centrală şi de Est este o zonă de prioritate