Un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la McMaster University din Ontario (Canada) arată că femeile însărcinate care mănâncă "cât pentru doi" riscă să aibă copii cu un IQ scăzut, informează Daily Mail.
Cercetătorii menţionează că mâncatul "cât pentru doi" ar putea predispune la dezvoltarea problemelor comportamentale, la tulburările mentale şi chiar la apariţia schizofreniei în cazul viitorului copil.
Medicii spun că, în perioada de sarcină, necesităţile nutriţionale ale organismului femeii sunt mai mari, iar pentru a le satisface se recomandă să acordaţi importanţă calităţii alimentelor şi nu cantităţii. În timpul sarcinii este indicat să vă stabiliţi un program strict de mese. Astfel, se recomandă trei mese pe zi, plus două gustări. Femei însărcinate trebuie să evite însă alimentele bogate în grăsimi "rele" şi zaharuri.
Femeile însărcinate trebuie să mănânce zilnic şi la fiecare masă alimente care asigură organismului toţi nutrienţii necesari: proteine, lipide, glucide, vitamine, fibre, minerale şi apă. Niciun aliment mâncat individual nu este complet din punct de vedere nutriţional, astfel că se recomandă asocierea alimentelor provenind din grupe diferite.
Nevoile nutriţionale ale femeii însărcinate variază în funcţie de etapa sarcinii în care se află. Astfel, în primele patru luni, organismul viitoarei mame acumulează rezerve de proteine şi de energie. O restricţie alimentară în această perioadă ar antrena riscuri reale pentru dezvoltarea viitorului copil. După primele patru luni de sarcină, fătul utilizează rezervele acumulate de mamă, 95% din dezvoltarea bebeluşului având loc în această perioadă.
Un studiu anterior, realizat de specialiştii britanici, arăta că femeile care exagerează cu mâncarea pe tot parcursul sarcinii întâmpină greutăţi în topirea kilogramelor acumulate în cele nouă luni de graviditate. "Femeile care acumul