Instituţiile de mediu din România nu reuşesc să cheltuiască fondurile destinate proiectelor de mediu şi ignoră aspectele cele mai grave care ţin de calitatea mediului din România, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Anul trecut, de exemplu, Administraţia Fondului pentru Mediu a cheltuit doar 26% din bugetul pentru proiectele de mediu.
Studiul Ecopolis, "Investiţiile de mediu în România" reprezintă o analiză a principalelor instrumente pe care ţara noastră le are la dispoziţie pentru îndeplinirea obiectivelor de protecţia mediului asumate şi a modului în care instituţiile responsabile administrează fondurile destinate finanţării proiectelor de mediu.
"Acest studiu trebuie să reprezinte un prim semnal de alarmă cu privire la situaţia problematică a invesţiilor României în proiectele de mediu. O politică de mediu eficientă depinde în mod fundamental de capacitatea instituţiilor care urmăresc implementarea politicilor prevăzute. Din păcate, la ora actuală, nici Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi nici Adminitraţia Fondului de Mediu nu par a se ridica la înălţimea misiunii pe care o au de îndeplinit" avertizează Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.
Statistici îngrijorătoare
Potrivit studiului, în perioada 2004-2009 Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) - instituţie specializată în colectarea unei părţi din taxele de mediu şi folosirea lor - a cheltuit doar 26% din bugetul prevăzut pentru finanţarea de proiecte. Peste 2,3 miliarde de lei, care ar fi trebuit sa meargă spre proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii mediului din România, au ramas în conturile AFM.
"Dacă aceşti 2,3 miliarde de lei ar fi fost direcţionaţi spre proiecte strategice pentru un mediu mai curat, ar fi putut genera următoarele rezultate: 10 milioane de copaci plantaţi, 8.100 de kilometri de p