Oricât am dori, nu putem negocia preţul la energie, combustibil, gaze naturale şi chiar la alimentele din supermarket. GdS vă prezintă cum au ajuns doljenii dependenţi de anumiţi furnizori de produse şi servicii.
În România ultimilor ani, nici o instituţie nu poate controla preţul benzinei şi motorinei, al produselor alimentare la raft în supermarketuri şi, pentru ca imaginea să fie completă, sunt presiuni mari pentru scumpirea energiei şi a gazelor naturale. Altfel spus, există monopoluri mai mici sau mai mari pe fiecare domeniu de activitate dintre cele enumerate mai sus. Cine deţine supremaţia pe piaţă poate face şi preţul. Monopolurile legale au fost posibile cu ajutorul statului, care la vremea privatizărilor nu a impus condiţii pentru a deţine controlul asupra unor domenii de importanţă naţională, cum ar fi energia şi gazele.
Alimente la suprapreţ
Dominaţia supermarke-turilor. Aşa se poate traduce marea piaţă a alimentelor de pe la noi. Producătorii sau importatorii de alimente se bat pe supermarketuri, pentru că doar cine vinde marfa astfel poate avea volume impresionante de vânzări, fără să ţină cont de „taxa de raft“ sau de alte comisioane. Supermarketul face preţul cum vrea, de multe ori mult mai mare decât la piaţă. Clienţii se înghesuie la promoţii, dar, pe lângă produsele mai ieftine, pun în coşuri şi alte lucruri mult mai scumpe. În Craiova, la sfârşit de săptămână există cozi interminabile la câteva hipermarketuri care vând produsele en detail şi acceptă inclusiv bonuri de masă. Rulajul acestor companii este impresionant, iar multe produse sunt mai scumpe decât în alte părţi.
Cât de scump vom cumpăra benzina
şi gazele?
Consumatorul final nu prea are mari posibilităţi reale să aleagă, să îşi schimbe furnizorul de utilităţi sau să alimenteze cu combustibil mai ieftin din altă parte. Instituţi