Ceremoniile comemorative, care marchează 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi, vor dura două zile. Vor participa supravieţuitori ai pogromului dar şi ambasadorul Statele Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, invitaţi din partea Ambasadei Germaniei, reprezentanţi ai Muzeului Holocaustului din Washington şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu
Programul va fi deschis luni prin comemorările de la cimitirile din Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, unde vor avea intervenţii primarii celor două oraşe, reprezentanţi ai Comunităţii Evreilor din Iaşi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, invitaţi din partea Ambasadei Germaniei, reprezentanţi ai Muzeului Holocaustului din Washington şi presedintele Federatiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.
Tot luni, în cadrul unei recepţii care va avea loc la Hotel Moldova, şase supravieţuitori ai Pogromului vor fi decoraţi de către primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, ca cetăţeni de onoare ai oraşului. În aceeaşi zi va avea loc vernisajul expoziţiilor: "Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iaşi", la Muzeul Unirii şi "Cum a fost posibil?" la Galeriile de artă "Dana".
Marţi, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, va avea loc o depunere de coroane. Vor fi amplasate plăci comemorative în memoria victimelor pe clădirea-monument a fostei Chesturi din perioada interbelică, unde sute de evrei au fost ucişi sau torturaţi, şi alta pe clădirea Gării, locul de unde supravieţuitorii chinurilor de la Chestura poliţiei au fost obligaţi să se urce în cele două vagoane de marfă şi în care au murit peste 2.500 de evrei.
La Universitatea "Al.I. Cuza" se va organiza, marţi 27 iunie, o masă rotundă pe tema "Pogromul de la Iaşi" iar programul se va încheia cu o proiecţie de filme în aer liber