Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis că în 2012, forţele româneşti dislocate în teatrele de operaţii internaţionale vor scădea cu 106 militari faţă de anul 2011, iar forţele aflate în ţară, dislocabile la ordin, vor creşte cu 308 militari. De asemenea, Ministerul de Interne va pune la dispoziţia Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, în anul 2012, un număr de 357 de militari, care vor acţiona în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest.
Decizia vine în contextul în care preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat miercurea trecută că 10.000 de soldaţi americani se vor retrage din Afganistan până la sfârşitul anului, iar restul de 23.000 de soldaţi rămaşi în teatru vor reveni în SUA până în septembrie 2012, conform CNN. În prezent, România contribuie cu 1.938 de militari în cadrul misiunii ISAF a NATO, din Afganistan. Zona în care acţionează soldaţii români, alături de cei americani, este una dintre cele mai periculoase - Zabul, din sud-estul ţării.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a solicitat în cadrul şedinţei CSAT aprobarea continuării activităţii de testare şi validare privind posibilitatea de transport pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând guvernului SUA dinspre şi către Afganistan, conform comunicatului de presă al Preşedinţiei.
CSAT a avizat în această seară Carta Albă a Apărării, document strategic al MApN care va fi trimis spre aprobare Parlamentului. A aprobat de asemenea Strategia Naţională în domeniul capacităţilor civile, elaborată de Ministerul Afacerilor Externe ca răspuns la solicitarea expresă a UE. Documentul facilitează contribuţia naţională la misiunile civile şi civil-militare pentru toate situaţiile în care experţi civili români sunt detaşaţi la misiuni internaţionale.
De asemenea, CSAT a avizat proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului n