Prototipul unui vehicul spaţial robotizat dezvoltat de NASA a încheiat cu succes un zbor test în care modulul spaţial a demonstrat că poate executa autonom decolarea şi aterizarea. O serie de imagini în infraroşu arată mecanismul din spatele plutirii care pare a fi lipsită de efort, scrie The Daily Mail.
Imaginile filmate în timpul unui test de zbor dezvăluie vârtejurile de aer încins care se formează la baza vehiculului spaţial şi care îi permit să planeze. Landerul a fost gândit pentru a explora suprafaţa Lunii sau a asteroizilor aflaţi în preajma planetei noastre. Înregistrarea a fost realizată în urmă cu două săptămâni la centrul de zboruri spaţiale Marshall din statul Alabama.
Landerul s-a înălţat la peste doi metri deasupra solului pentru 27 de secunde. Cercetătorii de la NASA au vrut să afle dacă vehiculul spaţial robotizat poate plana pentru o perioadă mai lungă de timp, dar şi dacă poate să-şi menţină singur poziţia şi orientarea. Testul a fost trecut cu brio, echipa de cercetători aplaudând frenetic spre sfârşitul exerciţiului când dispozitivul a aterizat fără probleme. Ei intenţionează să retesteze landerul pentru a vedea dacă acesta reuşeşte să planeze, timp de un minut, la peste 30 de metri înălţime.
Cu ajutorul acestor teste, specialiştii de la NASA speră să dezvolte o generaţie de landere mai inteligente şi versatile. Prototipul este o platformă potrivită pentru testarea şi dezvoltarea unor algoritmi, senzori, sisteme electronice de bord, picioare de aterizare precum şi a altor sisteme integrate necesare navelor care îşi propun să exploreze suprafeţe lipsite de aer, unde nu pot fi folosite tehnicile obişnuite de aterizare.
Prototipul unui vehicul spaţial robotizat dezvoltat de NASA a încheiat cu succes un zbor test în care modulul spaţial a demonstrat că poate executa autonom decolarea şi aterizarea. O serie de imagini în