Aflat in plenul Senatului pentru a sustine punctul de vedere al Guvernului la un proiect de lege, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, s-a facut de rasul senatorilor si al studentilor care asistau la sedinta, demonstrand ca gramatica limbii romane ii este o necunoscuta.
In toiul unei discutii in care presedintele Senatului, Mircea Geoana, ii reprosase modul in care li se adresase senatorilor , ministrul Educatiei a avut o replica naucitoare: "cuvantul "coleg" este neutru, nu este de fel feminin, este trecut in Dictionarul explicativ al limbii romane”.
Afirmatia lui Funeriu i-a lasat perplecsi pe senatori. Dupa hohotele de ras si vociferarile vehemenete ale celor din sala, senatorul Georgica Severin l-a "educat” pe Funeriu in amuzamentul general: "Am o precizare simpla: este de genul masculin, totusi! Un coleg, doi colegi! Haideti, totusi, avem aici studenti care ne urmaresc”, l-a taxat Severin pe cel care ocupa functia de ministru al Educatiei.
Ironia a fost dusa la extrem de catre liberalul Hasotti, care, facand referire la raportul proiectului de lege, i-a cerut presedintelui Senatului ca "neutru sa fie macar raportul”.
In DEX, substantivul "coleg” este mentionat ca fiind de genul masculin.
COLÉG, -Ă, colegi, -ge, s. m. şi f. Persoană care învaţă, activează, munceşte împreună cu altele într-un anumit loc, considerată în raport cu acestea. – Din fr. collègue.
Gramatica limbii romane nu s-a dovedit insa a fi singura necunoscuta pentru ministrul Funeriu, care le-a aratat senatorilor ca nu-si cunoaste nici propriul proiect de Lege a Educatiei, pe care si-a pus semnatura si care a fost adoptat de Guvern prin asumarea raspunderii.
Initiativa legislativa aflata in dezbaterea senatorilor, care ii apartinea pedelistului Mihail Hardau, propunea ca profesorii universitari si din cercetare care implinesc varsta de pensionare de 65 de ani