Sute de oameni, în frunte cu oficiali, deputați și miniștrui au depus astăzi flori la monumentul instalat în Piața Marii Adunări Naționale, în memoria victimelor regimului totalitar comunist. Ceremonia a început cu un minut de reculegere, după care a urmat sfințirea pietrei de către un sobor de preoți.
Cu flori în mâini și cu panglici negre la piept, oamenii au venit să reînvie amintirea celor executați sau deportați de către autoritățile sovietice. „Au trecut 71 de ani de la agresiunea URSS față de România. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un atac venit din partea unei puteri totalitare, din dorința de a pune comunismul pe un tărâm de lege. Ce alt statut decât cel de sclavi au avut basarabenii de atunci?", și-a început discursul Anatol Petrenco, vicepreședintele partidului liberal.
„Orice n-ar spune oponenții noștri, care și acum fac propagandă de prost gust, ziua de 28 iunie 1940 este o zi a ocupației sovietice a teritoriului României, Bucovinei și Ținutului Herța. Este o zi tristă pentru noi, pentru întreaga suflare românească, dar pe care trebuie să o marcăm cu demnitate și verticalitate", a cuvântat istoricul Gheorghe Cojocaru, în aplauzele sutelor de susținători a inițiativei. „Am adus flori pentru cei care au îndurat foame, deportări, conflicte politice. Am venit pentru cei care și-au pus pe altarul țării propriile vieți", a precizat Felonia Pascal, fostă profesoară în vârstă de 73 de ani.
Ziua de 28 iunie 1940 a fost declară Ziua ocupaţiei sovietice, printr-un decret semnat anul trecut de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, care a menţionat că nu s-a consultat cu colegii săi din Alianţa pentru Integrare Europeană când a emis acest decret. Potrivit decretului, în fiecare an în această zi în toate localităţile ţării vor fi coborâte în bernă drapelele de stat.