BestJobs a realizat un top al facultăţilor vizate de către companii. Prima parte a studiului prezintă un top al specializărilor căutate de companii, iar a doua include topul facultăţilor din cele mai importante domenii.
La nivel mondial, clasamentele privind facultăţile includ în mod obligatoriu criterii care se referă la parcursul profesional al studenţilor după absolvire. Pentru că în România aceste date nu sunt disponibile, piaţa muncii ajunge ori să fie invadată de prea mulţi absolvenţi pe specializări care nu sunt căutate de angajatori, ori să ducă lipsă de specialişti în domenii în care se recrutează puternic.
Topul BestJobs a fost realizat atât prin sondaj aplicat în peste 100 de companii importante, cât şi prin interpretarea datelor legate de facultăţile căutate de către angajatori în baza de CV-uri a site-ului de joburi. Astfel, în topul profilelor căutate de angajatori, pe primele trei poziţii se regăsesc Facultatea de Electronică, Facultatea de Instalaţii şi Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Topul este continuat de facultăţile cu profil tehnic: Construcţii, Mecanică, Chimie, Automatică şi Calculatoare. În Top 10 Facultăţi căutate de angajatori în CV-uri se regăsesc şi facultăţile de Drept, Litere, Ştiinţe Economice. Alte specializări căutate angajatori sunt Fizică, Telecomunicaţii, Psihologie şi Transporturi.
37 de universităţi şi 7 profile
Studiul a vizat percepţia angajatorilor privind gradul de pregătire a absolvenţilor unei facultăţi, precum şi a nominalizării celor mai bune instituţii de învăţământ din cadrul fiecărui profil. În studiu au fost incluse 37 de universităţi. Profilele vizate au fost: Informatică, Medicină/Farmacie, Inginerie, Economie, Drept, Arhitectură/Urbanism/Construcţii şi Jurnalism/Limbi Străine. Marea majoritatea a candidaţilor pe care BestJobs i-a interogat cu privire la motivul pentru care au