Un sondaj realizat în Statele Unite a dezvăluit un clasament al fructelor şi legumelor contaminate cu cea mai mare cantitate de pesticide, dar şi a sortimentelor „curate“, informează cotidianul italian Corriere della Sera.
Dacă până acum se spunea că un măr consumat pe zi poate fi mană cerească pentru sănătate, un raport al Environmental Working Group (EWG) a demonstrat că lucrurile nu mai stau tocmai aşa. Potrivit unui clasament al aşa-numitelor fructe şi legume „murdare“, mărul s-a dovedit unul dintre cele mai contaminate fructe. Anul trecut, în acelaşi clasament realizat pe baza datelor anuale ale grupului „Dirty Dozen“, în lista de fructe şi legume „murdare“, cu o concentraţie foarte mare de pesticide, mărul ocupa doar locul patru. Anul acesta însă, în peste 700 de teste, în 98% din mere au fost descoperite cantităţi mari de reziduuri de pesticide.
De asemenea, deşi anul trecut nu era prezentă în top, în acest an salata verde a intrat direct pe locul 11 în clasamentul celor mai murdare legume. În schimb, alte fructe, cum ar fi cireşele, au devenit mai sănătoase şi au fost eliminate din listă. De menţionat că lista EWG cu cele mai murdare fructe şi legume se referă la produsele de origine americană. Însă, în opinia specialiştilor, aceste informaţii merită cunoscute şi de europeni, pentru că situaţia nu diferă prea mult nici pe Bătrânul Continent. Astfel, în clasamentul celor mai murdare fructe sau legume, mărul este urmat de ţelină, căpşune, piersici, spanac, nectarine (din alte surse decât producţia americană), struguri (din alte surse decât producţia americană), ardei graşi, cartofi, varză, afine şi salată verde.
Alimente sănătoase
Raportul EWG nu se limitează doar la indicarea celor mai contaminate fructe şi legume. Raportul conţine şi „alimentele curate“, mai precis acele fructe şi legume care au cel mai mic nivel de pestic