Camera Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege iniţiat de doi parlamentari PDL, care prevede eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat. Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti susţin că proiectul încalcă autonomia universitară şi va împinge tinerii spre facultăţile private.
Proiectul de lege elaborat de senatorul Petru Filip şi deputatul Cătălin Croitoru prevede ca universităţile publice să nu mai primească studenţi cu taxă, iar cele private să beneficieze de o serie de prevederi prin care capătă o autonomie excesivă.
"Dacă studenţii care nu sunt admişi exclusiv pe locurile de la buget vor fi împiedicaţi să mai frecventeze universităţile publice, opţiunea liberă a acestora este anulată, iar ei sunt dirijaţi artificial spre alte instituţii. Universităţile publice sunt de fapt mai atractive, ceea ce se dovedeşte prin faptul că deşi practică taxe superioare, ele atrag, totuşi, un număr mare de candidaţi. Statutul de student de la buget sau cu taxă este supus aici schimbării în fiecare an, ceea ce stimulează competiţia şi îmbunătăţeşte calitatea pregătirii.
Modificarea legislaţiei actuale ar afecta negativ atât studenţii, limitându-le libertatea de a-şi alege programele de studii, cât şi angajatorii, care au manifestat preferinţe constante în decursul timpului pentru instituţiile publice cu tradiţie", spun reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.
În prezent, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 nu face diferenţe între universităţile publice şi cele private.
Curtea Constituţională s-a pronunţat deja prin Decizia nr. 165/2004 asupra acestei chestiuni, respingînd excepţia de neconstituţionalitate a învăţămîntului public cu taxă. În motivarea sa, Curtea aminteşte obligaţia statului de a susţine tinerii prin burse de studii şi burse sociale, ca şi dreptul suveran al statului de a stabili finanţarea instituţi