O eventuală modificare a dobânzii de politică monetară este o decizie care poate fi luată mai târziu în acest an, nu neapărat miercuri în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, pentru Mediafax.
"Este decizia Băncii Naţionale a României dacă să majoreze dobânda sau nu. Aş spune însă, că în cazul unei majorări a dobânzii cheie nu trebuie să ne uităm neapărat la ce se întâmplă în acest moment cu inflaţia, ci care sunt aşteptările pentru următoarele 12-18 luni, pentru că politica monetară necesită o anumită perioadă până să îşi facă efectul. Banca Naţională trebuie să se uite la modelele sale, care este prognoza de inflaţie pentru 2012 şi, pe această bază, să ia o decizie", a afirmat Franks.
Potrivit analiştilor, Consiliul de Administraţie al BNR va decide, cel mai probabil, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an.
"Cred că o decizie de schimbare a politicii monetare ar trebui luată mai târziu în acest an, nu neapărat în această şedinţă", a spus Franks.
Într-un comunicat transmis marţi de FMI, după aprobarea primei evaluări a acordului cu România, directorul general interimar al instituţiei, John Lipsky, spune că presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile internaţionale la alimente şi combustibil.
"Autorităţile au anunţat în mod adecvat o modificare în politica monetară, cu tendinţă de întărire. O modificare a politicii monetare mai rapidă ar putea fi necesară pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele de runda a doua sunt izolate", a arătat Lipsky.
La începutul lunii mai, BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiil