Unii au învăţat pe rupte pentru o notă corectă la Bac, alţii s-au bazat pe fiţuici şi telefoane. Peste 230 de elevi din toată ţara au fost prinşi ieri copiind la proba de limba română din cadrul examenului de bacalaureat 2011. Sursa: CODRIN PRISECARU
Nici n-au împlinit bine 18 ani, că şi-au şi însuşit hoţia. S-au dus la Bac cu telefoane mobile, sistem hands-free şi fiţuici, sperând că supraveghetorii nu-i vor vedea copiind, ori că vor închide ochii la tentativele de fraudă. Ieri dimineaţă, peste 230 de elevi din toată ţara au plecat cu acest gând spre şcoală, la proba scrisă de limba şi literatura română.
Au ieşit însă din examen cu coada între picioare, după ce au fost prinşi copiind.
La polul opus, sunt elevii care şi-au petrecut ultimele luni cu burta pe carte, şi care, în timpul probei scrise, nu au îndrăznit nici măcar să-şi ridice ochii de pe foaia de examen.
"N-am putut să mişc nimic, nimeni nu s-a uitat la coleg"
Liceul "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. Ora 11.00. Poarta închisă cu lacătul, nici picior de elev în curte. Pe când elevii se pregăteau să dea ultimele tuşe lucrărilor, părinţii, fraţii şi bunicii se plimbau de colo-colo în faţa şcolii, beau cafele şi fumau ţigară după ţigară, făceau pronosticuri şi vorbeau despre facultăţi. "Nu am emoţii, că a învăţat şi am încredere în ea. A fost un an cu bursă în Germania, acum dă la ASE, la secţia de germană. E liceu bun, ce emoţii să am la Bac?", e sigură o mămică.
După aproximativ o jumătate de oră, încep să iasă primii candidaţi, însoţiţi până la poartă de paznici.
"Am scris despre Nae Caţavencu, din Caragiale, am avut o presimţire şi învăşasem asta. M-am descurcat", răsuflă uşurată Ştefania Pătraşcu, prima ieşită de la examen. N-au intimidat-o camerele de filmat, nici supraveghetorii "de piatră".
"Nu am putut să mi