Majoritatea managerilor străini membri în consiliile de administraţie ale celor mai mari 100 de companii locale după cifra de afaceri sunt fie la prima lor promovare, fie sunt aflaţi în pragul pensionării, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de Fundaţia Noua Europă, fondată de scriitorul şi profesorul Andrei Pleşu, în colaborare cu universitatea elveţiană St. Gallen.
"Uriaşa majoritate a străinilor din board-urile celor mai mari companii din România nu au mai fost niciodată în viaţa lor membri într-un consiliu de administraţie. Se trimit în România persoane care fie sunt la prima lor promovare, de multe ori chiar la prima lor experienţă în străinătate şi primesc direct o poziţie în board, fie sunt persoane aflate la sfârşitul carierei. Aceştia din urmă au avut o carieră îndelungată în companie, dar nu pe poziţii de top, ci de middle management, şi primesc o funcţie în board-ul unei companii româneşti ca pe un bonus", susţine economistul Liviu Voinea, autor al studiului. Voinea este şi profesor în cadrul Academiei de Studii Economice şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, precum şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată.
Concluziile preliminare ale studiului au venit după ce partenerii elveţieni ai studiului au verificat executivii membri în consiliile de administraţie ale companiilor locale într-o bază de date internaţională prin intermediul căreia s-au identificat numai 10 dintre cei 300 de membri străini ai CA prezenţi pe piaţa locală, ceea ce înseamnă că numai aceştia au făcut parte şi din alte board-uri.
În total, în consiliile de administraţie a celor mai mari 100 de companii locale sunt 560 de persoane, ceea ce înseamnă că, în medie, componenţa board-ului unei companii este de 5,6 membri. "Mărimea medie a consiliilor de administraţie este mult mai mare la compan