Aproape 300 de oameni au îndurat vremea ploioasă pentru a aduce un omagiu celor aproape 14.000 de evrei căzuţi victimă Pogromului de la Iaşi din 29-30 iunie 1941. Cu această ocazie au fost descoperite o plachetă memorială şi un monument.
Manifestările dedicate comemorării a şapte decenii de la Pogromul de la Iaşi, în care şi-au pierdut viaţa aproape 14.000 de evrei, au continuat şi marţi în Capitala Moldovei. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" (INSHR-EW) a organizat marţi un marş în memoria victimelor evenimentelor tragice din zilele de 29 şi 30 iunie 1941.
Vedeţi mai jos galerie foto de la eveniment
Daţi click pe pozele de mai sus pentru a vedea mai multe imagini cu monumentele ridicate în memoria evreilor ucişi la Iaşi
Din cauza vremii nefavorabile, cei aproape 300 de participanţi s-au îmbarcat în autocare. Primul popas a fost la sediul fostei Chesturi din perioada interbelică, unde a fost descoperită o placă comemorativă în memoria evreilor care au fost împuşcaţi acolo acum 70 de ani, în noaptea de 29 iunie.
De aici, convoiul s-a îndreptat către Gară, unde a fost dezvelit un monument inscripţionat în limbile română, engleză şi ebraică. În dimineaţa zilei de 30 iunie 1941, din Gara Iaşi au plecat două trenuri în care au fost înghesuiţi 4.432 de evrei cu destinaţia Călăraşi şi Podu Iloaiei. Dintre aceştia, 2.713 de oameni au murit în chinuri.
„Acţiunea noastră este dedicată celor care au devenit victime, fără voia lor, printre care şi un număr impresionant de copii", a spus Elizabeth Ungureanu, reprezentant INSHR-EW.
Mai citiţi:
VIDEO Amintiri de la masacrul evreilor din Iaşi