Bugetul a revenit pe deficit în luna mai, după ce în aprilie s-a înregistrat un uşor excedent, cheltuielile cu bunuri şi servicii pe care le face statul înregistrând o creştere de 18,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 2,4 mld. lei, în timp ce cheltuielile de personal au scăzut cu 21,2%, la 3,2 mld. lei.
În primele cinci luni cheltuielile cu bunuri şi servicii au făcut un salt de 10,5% faţă de perioada ianuarie -mai 2010, la 11,8 mld. lei.
Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut an de an şi nici criza nu a reuşit să le domolească.
Conform explicaţiilor Finanţelor, la bugetul de stat creşterea pe cinci luni a fost de 9,2% ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii, iar la bugetele locale majorarea a fost de 18,5% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale. În ceea ce priveşte bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, Finanţele explică majorarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 14,8% prin plăţile efectuate pentru servicii medicale şi medicamente.
Scăderi ale cheltuielilor comparativ cu primele cinci luni de anul trecut s-au înregistrat la subvenţii (-21,3%), cheltuieli de personal (-19,9%), cheltuieli de capital (-5,4%) şi asistenţă socială (-3,1%), potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
În schimb, cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 34,7% ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.
Pe partea de încasări, creşterea TVA cu 33,3% în luna mai, la 3,6 mld. lei, şi majorarea încasărilor din accize cu 46,8% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, la 1,6 mld. lei, au adus un plus al veniturilor de 9,2% în mai, până la 12,7 mld. lei.
TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru buget