Statele europene au intensificat eforturile de a convinge investitorii privaţi să nu renunţe la datoriile greceşti să participe la cea de-a doua salvare a Greciei, însă tot acest efort va conta numai dacă parlamentul elen acceptă ca grecii să facă din nou sacrificii pentru a permite repunerea pe picioare a finanţelor statului. Premierul George Papandreou trebuie să îi convingă săptămâna aceasta pe parlamentari să voteze noua cură de austeritate, altfel la Atena nu vor mai ajunge bani de la UE şi FMI şi statul poate intra în default în luna august.
Băncile franceze şi germane sunt de acord să ajute Atena
Băncile din Franţa şi Germania au acceptat după discuţii cu guvernele celor două ţări să participe la programul de salvare a Greciei prin rostogolirea obligaţiunilor. Negocierile continuă însă, instituţiile de credit sperând să obţină condiţii mai favorabile, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Băncile franceze şi germane au printre cele mai mari expuneri la datoriile elene. Băncile franceze au acceptat să reinvestească circa 70% din datoriile suverane elene care ajung la scadenţă până la mijlocul anului 2014, scrie Bloomberg.
Weber cere garantarea tuturor datoriilor greceşti
Fostul preşedinte al băncii centrale a Germaniei Axel Weber (foto) apreciază că Europa trebuie să ia în considerare garantarea tuturor datoriilor greceşti, deoarece altfel ţara riscă să intre în incapacitate de plată, cu efecte mult mai costisitoare şi distrugătoare, scrie The Wall Street Journal. Weber subliniază că reacţia Europei la criza greacă a rezolvat până în prezent doar nevoile imediate de finanţare, fără a oferi o soluţie credibilă pe termen lung pentru reducerea datoriilor colosale.
Europa trebuie să găsească o soluţie permanentă pentru Grecia
Banca Reglementelor Internaţionale a îndemnat Europa să pună capăt ezitărilor şi s