Peste 17.000 de sirieni asteapta sa treaca granita in Turcia. Conflictul incepe sa se raspandeasca in nordul Libanului. Dupa un nou weekend de violente, peste 150 de intelectuali si activisti sirieni se vor intalni in Damasc pentru a discuta despre cum sa puna capat revoltelor si sa initieze o tranzitie pasnica spre democratie, scrie VOA. Violentele impotriva protestatarilor au continuat: patru civili au fost ucisi in orasul Alep, scrie AFP. Ministrul sirian de externe a declarat pentru CNN ca "nu exista nicio represiune" si ca violenta este alimentata de catre extremistii finantati din afara Siriei. Pana la acest moment, peste 11.000 de sirieni s-au refugiat in sudul Turciei. Potrivit Semilunei Rosii, versiunea locala a Crucii Rosii, peste 17.000 de sirieni asteapta in continuare sa treaca granita, scrie New York Times. Criza din Siria pare ca incepe sa se raspandeasca la nordul Libanului, unde s-au inregistrat ciocniri mortale intre alawiti si sunniti, scrie CSMonitor.
Analiza:
Directia evenimentelor din Siria depinde de coeziunea fortelor de securitate. In cazul in care armata va ramane unita in spatele liderului sirian Bashar al-Assad, represiunea va continua, scrie Jerusalem Post.
"Aceasta alta Siria apare in fata ochilor nostri sa ne reaminteasca faptul ca nu poate fi mereu anulata, ca poporul sau nu a dormit pe parcursul deceniilor de dictatura si ca aspira la libertate si demnitate", scrie activistul pentru drepturile omului si jurnalistul Mohammad Ali Atassi in New York Times.
Raport: Statele foste sovietice, sensibile la revolte. Liderii tarilor foste sovietice si-au intensificat puterea in ultimii ani. Astfel, statele sunt din ce in ce mai sensibile la revolte similare cu cele care au izbucnit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord in acest an, potrivit unui raport publicat de catre Freedom House.
Pres