Centrul de referinţă pentru boli rare No-Ro, primul de acest gen din România, va fi deschis astăzi, la Zalău, în prezenţa lui Cseke Attila, ministrul Sănătăţii din România şi a omologului său din Norvegia. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Prader Willi împreună cu partenerii săi norvegieni, în cadrul unui parteneriat, în valoare de aproape două milioane de euro.
Centrul se adresează persoanelor care suferă de boli rare din toată ţara şi va cuprinde o componentă rezidenţială pentru cei care vin din alte judeţe, un serviciu de zi pentru terapie specifică adresată copiilor care suferă de boli rare, activităţi recreative şi educaţionale, consiliere, suport etc.
Norvegienii investesc în sănătatea românilor
Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Prader Willi România (APWR), a coordonat întregul şantier, care a pornit în luna aprilie 2010. “Am primit din partea Primăriei Municipiului Zalău o clădire veche, pe strada 22 Decembrie 1989 (fosta Crasnei). În reabilitarea clădirii, uşi, ferestre, băi etc., am investit aproximativ 1 milion de euro. Alţi aproximativ 400.000 de euro au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea echipamentelor medicale, IT, mobilier”, explică Dorica Dan. Întreaga sumă investită în proiect a fost de 1.874.000 de euro, 90 la sută din finanţare fiind asigurată printr-un grant al Programului Norvegian de Cooperare cu România. Ministerul Sănătăţii din România a contribuit cu 80.000 de euro, Consiliul Judeţean Sălaj cu 8000, iar APWR cu 12.000 de euro.
În cadrul centrului de la Zalău, pacienţii vor beneficia de asistenţă specializată în ergoterapie (dezvoltare intelectuală şi fizică prin joacă) , kineto şi hidroterapie, logopedie, iar familiile vor învăţa de la specialişti cum trebuie să gestioneze fiecare boală, în parte.
Zalău – centru naţional pentru bolile rare
Activităţile de instruire în m