Comisia Europeană se va pronunţa în curând în privinţa posibilităţii ca Bulgaria să angajeze experţi din instituţiile internaţionale precum Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii, pentru a ajuta autorităţile de la Sofia să folosească finanţările europene, a anunţat un reprezentant al ministerului care răspunde de fondurile UE, citat de Sofia Echo.
Aprobarea Comisiei va permite Bulgariei să accelereze absorbţia fondurilor europene un capitol la care Bulgaria, la fel ca şi România a fost criticată de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso încă de la sfârşitul lui 2010.
Cele două ţări din Europa de Est sunt pe ultimele locuri din UE la ritmul de accesare a fondurilor structurale care le-au fost alocate pentru perioada 2007-2013. România era codaşa plutonului cu o rată de absorbţie netă de 3,4%.
Cum sunt plătiţi experţii
Dacă reprezentanţii Comisiei Europene îşi vor da acordul pentru folosirea experţilor străini aceştia ar trebui să fie plăţiţi din fondurile pentru asistenţa tehnică ce însoţesc programele operaţionale pe care UE a alocat bani şi nu din alte fonduri publice.
Potrivit mai multor surse neoficiale, Bruxelles-ul va aproba această variantă. De altfel, ea a fost propusă şi autorităţilor de la Bucureşti după ce reprezentanţii Comisiei Europene au mai tras un semnal de alarmă, în urmă cu două luni, avertizând că ar trebui să vadă rezultatele unui plan de măsuri eficiente privind accelerarea absorţiei fondurilor europene până cel târziu în iunie acest an.
Propunere făcută şi Bucureştiului
Semnalul a fost transmis chiar de comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn. La jumătatea lunii aprilie, comisarul Hahn a spus că fondurile europene reprezintă „cei mai ieftini bani" aflaţi la dispoziţia unui stat membru, a apreciat că, în privinţa R