Creşterea cu 10% a preţului gazelor pentru consumatorii industriali va avea un impact de doar 0,15% asupra inflaţiei la sfârşitul acestui an, potrivit calculelor autorităţilor. Impactul scumpirii gazului asupra preţului la majoritatea alimentelor este sub 1%, astfel că preţul final nu ar trebui să crească.
Preţul gazelor de import a crescut cu 15% de la începutul anului şi cu 60% faţă de iulie 2009, când a avut loc ultima modificare a preţului final reglementat. Astfel, pentru a proteja consumatorii casnici, Guvernul a decis ca populaţia şi producătorii de energie termică să consume mai mult gaz de producţie internă - care costă circa 160 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce firmele vor utiliza mai multe gaze de import - care au un preţ de 460 de dolari. Această măsură a dus la majorarea preţului pentru firme cu 10% de la 1 iulie, în timp ce preţul pentru populaţie va rămâne acelaşi timp de nouă luni.
Ajustare pentru 60% din piaţă
Cum afectează această decizie buzunarul nostru? Calculele autorităţilor arată că impactul asupra preţurilor produselor finite este destul de redus, întrucât sunt puţine categorii unde achiziţia gazelor are o pondere mare în costurile finale, precum industria îngrăşămintelor chimice. „Populaţia şi producătorii de energie termică utilizează 40% din consumul naţional de gaze, astfel că majorarea de 10% a preţului se aplică doar în cazul a 60% din piaţă. Calculele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că acest lucru va avea un impact de până la 0,15% în inflaţia totală la sfârşit de an şi de maximum 0,07% în inflaţia medie anuală", a declarat, pentru „Adevărul", Dan Plaveti, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
La majoritatea produselor este vorba despre un impact indirect, care se diluează în lanţul economic sau este compensat de scăderea altor costuri. Astfe