Locuinţele aflate în executare silită pot reprezenta o oportunitate pentru cei interesaţi, dacă îşi asumă riscul.
Cei doi ani de recesiune severă au afectat puternic veniturile populaţiei, care a început să nu-şi mai plătească ratele lunare la credite.O vreme, băncile au încercat să-i păsuiască pe rău-platnici, însă după 2-3 restructurări şi reeşalonări ale creditelor, lucrurile devin clare.
Băncile sunt nevoite să execute silit garanţiile şi, astfel, au luat în bilanţuri mii de ipoteci. Unele dintre bănci au scos ipotecile neperformante din bilanţuri şi le-au trecut pe vechicule financiare, altele le ţin tot acolo.Însă, toată lumea încearcă să vândă, pe o piaţă imobiliară încremenită şi mult sub nivelul celei din 2008. Aşa că singura şansă pentru bănci de a scăpa de povară este să vândă mai ieftin.
Licitaţia de vânzare a unui imobil aflat în procedura de executare silită se organizează în mai mulţi paşi, după principiul preţului cel mai mare,şi doritorii trebuie să se prezinte cu un avans de 10% din preţul de pornire.
Dacă la prima licitaţie nu se prezintă nimeni, la a doua licitaţie, potrivit legii, noul preţ de pornire pleacă de la 75%. Conform Codului de Procedură Civilă, dacă la al doilea termen de licitaţie se prezintă cel puţin două persoane, bunul executat se vinde la cel mai mare preţ oferit."Preţul unui apartament pleacă de la 75% din valoarea de piaţă, pentru că nimeni nu se prezintă la prima licitaţie", spune Gianina Lazanu, director al direcţiei de recuperare mari creanţe din BRD.
Potrivit acesteia, imobilele puse la vânzare de bancă sunt reevaluate la preţul pieţei. Au fost şi cazuri în care după mai mulţi paşi de licitaţie s-au vândut apartamente la 65% din preţul de pornire. Teoretic, dacă nici la a doua licitaţie nu se adjudecă imobilul, preţul de pornire al celei de-a treia ar trebuie să fie jumătate din cel iniţial. Ba