În timp ce membrii camerelor reunite ale Parlamentului au ascultat, luni, discursul lui Traian Băsescu, statul român s-a îndatorat cu încă 2,4 milioane de euro la bănci. Şedinţa, în care preşedintele a atras atenţia, printre altele, asupra pericolului unei datorii publice prea mari, a durat aproximativ o oră, un minut şi 20 de secunde.
În primele şase luni ale acestui an, statul, prin ministerul Finanţelor Publice, a împrumutat nu mai puţin de 45 de miliarde de lei, respectiv 10,7 miliarde de euro, calculat la un curs de 4,2 lei pentru un euro.
Statul împrumută 660 de euro pe secundă
În medie, statul român s-a îndatorat în fiecare secundă din prima jumătate a acestui an cu încă 660 euro, conform calculelor gândul pe baza datelor furnizate de către ING. În 2010, ritmul mediu de îndatorare al statului a fost de 420 de euro.
Astfel, în primele şase luni statul a împrumutat peste şapte miliarde de euro prin titluri în lei, de pe piaţa locală, circa 2,4 miliarde de euro prin titluri în valută (euro) şi a primit încă 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană, în baza acordului de 20 de miliarde de euro care s-a încheiat la începutul anului.
Spre comparaţie, SUA împrumută 31.500 de euro pe secundă, conform calculelor unui editorialist BBC.
Astfel, deşi are o economie (PIB) de 83,3 ori mai mare decât a României (circa 10.000 de miliarde de euro faţă de 120 de miliarde de euro), SUA împrumută, pe secundă, de doar 47,7 ori mai mult (31.500 de euro faţă de 660 de euro). Motivul principal al diferenţei dintre raportul dintre PIB-uri şi cel dintre sumele împrumutate pe secundă este că americanii se împrumută pe termen lung, în timp ce Bucureştiul o face pe termen scurt. Asta înseamnă o sumă totală mai mare de împrumuturi rezultată din rostogolirea datoriei publice. Rostogolirea datoriei publice înseamnă prelungirea creditelor scadente prin as