Cercetătorii de la Universitatea americană „Georgetown“ au analizat diferenţele de salarizare între absolvenţii mai multor specializări. O diplomă bine aleasă poate atrage un post cu 300% mai bine plătit decât în cazul celor mai puţin profitabile.
În America, tinerii care au absolvit o facultate câştigă, per total, de-a lungul vieţii, cu 84% mai mult decât cei care deţin doar diploma de liceu. Însă, mai mult decât a absolvi o facultate, contează, la salariu, şi specializarea studentului. Cei care caută să se specializeze într-un domeniu profitabil ar trebui să evite psihologia, care aduce un salariu mediu de numai 29.000 de dolari pe an (2.416 dolari pe lună), spre deosebire de ingineria petrolieră unde cifra urcă la 120.000 dolari pe an, arată studiul „What's it worth? The Economic Value of College Majors"(Care e valoarea economică a diplomelor universitare), publicat anul trecut de „Georgetown University" (Washington).
„E important să faci o facultate şi să obţii o diplomă, însă ce anume termini e de până la patru ori mai important", spune Anthony Carnevale, directorul Centrului de Educaţie şi Forţă de Muncă din cadrul Universităţii „Georgetown", citat de „The Chronicle". „Cele mai populare specializări nu sunt şi cele care aduc cei mai mulţi bani", adaugă Carnevale.
Cea mai populară specializare printre tinerii americani este, ca şi în România, managementul şi administrarea afacerilor (aleasă de 25% din totalul studenţilor). Absolvenţii câştigă între 40.000 şi 58.000 dolari pe an. În topul preferinţelor studenţilor americani intră şi contabilitatea care aduce salarii medii de 60.000 dolari pe an. Cele mai puţin populare specializări sunt artele industriale şi agricultura (alese de doar 1,6% din studenţii din SUA).
Albii au cel mai bine plătite joburi
Studiul, primul de acest fel, arată şi că alegerea specializărilor se face în funcţie