Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) de pe piaţa locală, în care lucrează 60% din salariaţii români cu forme legale de muncă, au fost cele mai lovite de criza economică. Numărul firmelor radiate a crescut cu 7% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Am trecut pe pierderi anul trecut, faţă de 2009 când obţineam profit. Cererea internă continuă să fie foarte mică din cauză că oamenii nu mai au bani. Concurenţa pe piaţă este acerbă. În 2010 am realizat mai puţine lucrări de decoraţiuni din inox şi am încercat să reducem toate costurile", spune Cătălin Ungureanu, fondatorul companiei Inox Style, care produce decoraţiuni din inox.
Cei mai mulţi proprietari de IMM-uri au încercat să reziste pe piaţă prin reducerea costurilor, renunţarea la activităţile neprofitabile şi căutarea de noi pieţe de desfacere.
În 2009 compania Inox Style a obţinut o cifră de afaceri de 521.000 de lei (124.000 euro) şi un profit de 8000 de lei (1.904 euro), la un număr de 12 angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Ungureanu susţine că este "îngrozitor" de greu să ţii o companie în viaţă, în condiţiile în care cererea internă continuă să fie mică, iar cheltuielile cu contribuţiile sociale şi cu taxele sunt foarte mari. "Efectiv ne dărâmă. Mai mult, birocraţia la un nivel înalt este o altă problemă cu care ne confruntăm", apreciază Ungureanu.
Doar pentru schimbarea sediului social, antreprenorul a trebuit să stea anul trecut două zile din cinci lucrătoare la ghişeele funcţionarilor cu "saci" de hârtii pentru a muta sediul social al companiei. "Este o adevărată «nebunie» să schimbi sediul social. Deşi aveam achitate toate datoriile la zi, a durat luni până să schimb sediul social."
Cu 7% mai multe firme desfiinţate
În primele trei luni ale anului acesta, numărul radierilor a cre