Zeci de mii de manifestanţi au atacat clădirea Mininsterului elen de Finanţe şi au incendiat maşini în Piaţa Constituţiei din Atena în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, organizată cu puţin înainte ca Parlamentul să decidă adoptarea unor noi măsuri de austeritate. Fără acestea, Grecia ar deveni prima ţară din zona euro care va intra în incapacitate de plată.
Tinerii protestatari greci s-au ciocnit cu poliţia, la Atena, iar forţele de ordin au folosit gaze lacrimogene pentru a calma mulţimea. La Atena au fost mobilizaţi 5.000 de poliţişti pentru 20.000 de manifestanţi, în timp ce la Salonik au iesit în strada 8.000 de oameni.
FMI refuză să acorde Greciei o tranşă de 12 miliarde de dolari dintr-un împrumut de 110 miliarde, dacă nu vor fi adoptate noi măsuri de austeritate şi privatizare. Situaţia este într-atât de disperată, încât peremierul socialist Georgios Papandreou a asemănat adoptarea măsurilor cu un gest patriotic. Altfel, ţara va intra în incapacitate de plată, iar previziunea lui Nouriel Roubini privind prăbuşirea monedei euro în următorii doi ani se poate adeveri. Guvernul are o majoritate de doar 5 mandate.
Ceea ce pentru parlamentari poate fi "patriotism", pentru poporul elen este de neacceptat. Măsurile de austeritate presupun impunerea unei "taxe de criză" de 1-5%, coborârea pragului de impozitare a salariilor mici va fi redus de la un venit de 12.000 de euro pe an la 8.000 de euro pe an. Pe lângă aceasta, alţi 750.000 de funcţionari publici for fi disponibilizaţi. Măsurile acestea ar urma să vina pe fondul unor creşteri succesive ale TVA-ului, a dispariţiei celui de al 13-lea şi al 14-lea salariu, a reducerii salariului minim la circa 500 de euro pe lună şi al scumpirii exagerate a bunurilor de largă folosinţă, care acum sunt cu 30% mai scumpe decât în Occident.
La fel de adevărat este că mulţi dintre grecii nemulţumiţ