Fundaţia Konrad Adenauer a prezentat marţi, la Bucureşti, un "proiect de reformă a societăţii româneşti". La document a lucrat timp de un an şi jumătate un grup de reflecţie, format din economişti, jurişti şi jurnalişti germani şi români. La eveniment a participat şi premierul Emil Boc.
Fundaţia Konrad Adenauer este fundaţia politică a Uniunii Creştin-Democrate din Germania, partid aflat la guvernarea Republicii Federale în coaliţie cu liberalii. Documentul prezentat analizează posibilităţile de aplicare a unui curent economic libertarian originar din Germania pentru a impulsiona dezvoltarea Romaniei si reforma societatii.
PREAMBUL
Grupul de reflecţie selectat de Fundaţia Adenauer porneste de la premisa curentului ordoliberal german. Principalele trasaturi ale acestuia sunt:
· Piata libera detine rolul esential in asigurarea libertatii si prosperitatii.
· Libera concurenta este singurul sistem care asigura maximizarea efectelor economiei de piata.
· Mecanismul de stabilire a preturilor trebuie sa fie eminamente liber.
· Privilegiile distorsioneaza concurenta si duc la abuzuri.
· Stabilitatea monetara garanteaza exprimarea corecta a preturilor in unitati monetare.
· Statul are un rol minimal de garant al cadrului de functionare a economiei.
· Proprietatea privata este motorul dezvoltarii economice.
Acestea sunt principiile pe care autorii isi bazeaza analiza evolutiei post-decembriste a Romaniei. Raportul propune de asemenea si o serie de solutii fundamentate pe orientarea ordoliberala si evolutia istorica a acestui curent economic din Germania postbelica.
ISTORIE
Grupul de reflectie afirma in pagina 10 a raportului ca "doctrina ordoliberala este asociata uneori conceptului de economie sociala de piata". In ca