Peste 80% dintre români sunt nemulţumiţi de calitatea vieţii, cea mai ridicată pondere înregistrată în 34 de state din Europa şi Asia Centrală incluse într-un sondaj realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – față de anul 2006 când 70% erau nemulțumiți. (mai multe aici)
Atitudinile faţă de democraţie şi economia de piaţă au înregistrat, de asemenea, o evoluţie negativă în 2010 faţă de anul 2006, însă combinaţia acestora două rămâne cea mai populară opţiune politică şi economică pentru români.
Românii nu consideră că în ţara lor există caracteristici democratice certe, potrivit BERD. Doar 27% din respondenţi cred că în România există alegeri libere şi corecte şi numai 23% că există lege şi ordine. Tare, nu? Mai puţin de o cincime gândesc că sistemul juridic apără indivizii în faţa abuzurilor statului. Și mai bine, zic. Aceste procentaje sunt cu 40 de puncte sau mai mult sub media ţărilor din Vestul Europei incluse în sondaj. Ohooo, serios?
Încrederea în instituţiile publice a scăzut în perioada 2006-2010. Încrederea în preşedinţie a scăzut semnificativ, notează BERD, la numai 14%, în timp ce pentru Guvern şi Parlament, declinul a fost de circa două tremi, la numai 7%, respectiv la 5% în cazul partidelor politice.
Totodată, procentajul românilor care consideră că plăţile clandestine din domeniul sănătăţii sunt un lucru obişnuit este deosebit de ridicat, respectiv de 43% din respondenţi, cu 13 puncte procentuale mai mult ca în 2006. Oare? Poliţia rutieră este al doilea între sectoarele problematice în privinţa percepţiei corupţiei, aproape 12% din populaţie considerând plăţile clandestine o problemă. Dar nimeni nu a spus nimic când au fost disponobilizați și li s-a tăiat din salariu. Alte sectoare publice au înregistrat scăderi uşoare ale percepţiei populaţiei privind corupţia, faţă de 2006, însă rămân mult peste niv