Comercianţii şi-au expus tarabele de legume, jucării, cărucioare, biciclete sau haine pe umeraşe, direct pe trotuarul din faţa magazinului. Doar 12 societăţi comerciale plătesc taxe primăriei pentru „comerţul de întâmpinare“. Taxa care se achită pe zi este de 6 lei metrul pătrat.
Bulevardul Revoluţiei 1989 şi Bulevardul Transilvaniei, principalele artere comerciale din cartierul Cetatea din Alba Iulia s-au împânzit de marfă expuză precum la bazar. În încercarea de a atrage clienţii, comercianţii şi-au expus produsele pe trotuarul din faţa magazinelor, neţinând cont că ar putea încurca circulaţia pietonilor. De la legume şi fructe, până la manechini îmbrăcaţi în diverse ţinute, toate sunt expuse pentru a atrage clienţii.
„Nu mi se pare o situaţie firească. Studiez la Cluj-Napoca şi am vizitat şi alte oraşe, dar niciunde nu am văzut vitrine mai urât amenajate şi produse expuse în faţa magazinului, exact ca la piaţă. Dau un aer ieftin şi sărăcăcios“, a spus Iulia Sârb, de 20 de ani, studentă. Unii albaiulieni consideră că trebuie luate măsuri.
„Când treci pe bulevard trebuie să faci slalom printre terase, chelneri şi tot felul de produse expuse. Nu e firesc, mai ales că pietonalul e situat în imediata apropiere a zonei istorice. Ar trebui amendaţi şi cei cu magazinele şi cei cu terasele şi cei care nu respectă coloristica atunci când reabilitează blocurile“, a spus Ioan Varvara, pensionar, de 67 de ani.
Click pe poze pentru Fotogalerie
Magazinele de jucării au adoptat şi ele tehnica şi au expus bicilete sau cărucioare pentru cei mici. „Vindem mai bine produsele. Clienţii sunt atraşi de marfa expusă. Noi plătim o taxă la primărie, e o sumă modică şi merită“, a spus Angela Pandele, vânzătoare la unul dintre magazinele de copii de pe Bulevardul Revoluţiei 1989.
Taxă de 6 lei metrul pătrat
Investiţiile făc