Autorităţile vor să combată braconajul generalizat din pescăriile Deltei Dunării cu o investiţie europeană de 20 milioane de euro, despre care specialiştii spun că nu va avea eficienţă. Conform unui raport publicat recent, 75 la sută din peştele capturat în Deltă ajunge pe piaţa neagră. Pescarii din această zonă au fiscalizat, anul trecut, 2.090 tone de peşte, iar pe piaţa neagră ar fi ajuns peste 5.000 de tone.
Victor Tarhon, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a declarat că „braconajul piscicol din Deltă va putea fi diminuat prin realizarea unei burse a peştelui pe care se vor tranzacţiona transparent toate capturile".
Bursa peştelui, funcţională anul viitor
Aurel Dinu, director la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), a declarat că proiectul bursei de peşte pentru Delta Dunării este gata. „Este vorba de o investiţie de 20 milioane de euro, fonduri alocate de UE prin Programul Operaţional de Pescuit, care va fi finalizată până în iulie 2012. Pentru bursa care va funcţiona în Tulcea vor fi realizate construcţii specifice pe un teren de peste 9.000 metri pătraţi, pus la dispoziţie pentru acest proiect de Primăria Tulcea, şi 15 puncte de colectare a peştelui în Deltă, cinci pe mal şi 10 pe pontoane", a spus acesta.
Iniţiativa de a construi o bursă a peştelui în Deltă a apărut acum cinci ani şi i-a aparţinut lui Gheorghe Ştefan, preşedintele de atunci al ANPA. Ministerul Agriculturii nu a reuşit, până acum, să acrediteze unitatea de management pentru atragerea banilor din Fondul European de Pescuit şi din acest motiv, din 2007, nu s-a cheltuit nici un euro din 300 milioane fonduri structurale alocate de UE pescăriilor din România. ANPA şi Consiliul Judeţean Tulcea au resuscitat proiectul bursei peştelui, numai că, de anul acesta, resursele piscicole din Deltă au trecut din administrarea ANPA la ARBDD, iar această din urmă i