După ce şi-a îndeplinit misiunea, ALPHaG COD RAG 96 se \"sinucide\". Pe pământ ajung bucăţele de carton presat. Este primul proiect reuşit de conversie a tehnicii militare în scop civil. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Combaterea grindinei i-a preocupat pe oameni încă din Grecia antică. În Atena, o comunitate de preoţi se ruga într-un anume fel la Demetra, zeiţa agriculturii. "Aveau o tehnică pe care o aplicau inconştient, fără să realizeze suportul ştiinţific. Primeau în schimb o parte din recoltă", povesteşte Dinu Constantinescu, un electronist convertit în rachetist, directorul adjunct al Electromecanica Ploieşti, unica producătoare de rachete din România. Mai nou, fabricantul rachetelor antigrindină româneşti.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Racheta antigrindină îşi face harakiri la 10.000 de metri
În momentul în care apăreau nori care păreau de grindină, cumulonimbus întunecaţi, preoţii greci făceau nişte incantaţii pe frecvenţe ultra-joase, care produceau nişte vibraţii care împiedicau formarea de cristale de gheaţă. "Era un zumzet cum auzi în templele budiste...", explică rachetistul de 61 de ani. De atunci sau scurs mii de ani. Grindina are acum un nou şi redutabil inamic: rachetele ALPHaG Cod RAG 96.
Protecţie pentru sere, livezi şi podgorii
Racheta a ajuns de pe planşetă printre nori în patru ani, se laudă Dinu Constantinescu, şeful de proiect al ALPHaG Cod RAG 96. "Ea ca rachetă de sine-stătătoare are valoare 0! E funcţională numai într-un complex de subsisteme: radiolocaţie meteo, unitatea de comandă şi punctele de lansare", explică Dinu Constantinescu.
Un punct de lansare protejează o suprafaţă ca o calotă sferică cu raza de zece kilometri. "Numai în Prahova sunt opt astfel de puncte care acoperă 140-160 de mii de hectare!", se laudă rachetistul.
Sistemul funcţionează în România din 20