Tatăl lui Irinel Columbeanu, "tovarăşul" Ion, a intrat în Partidul Comunist Român în iulie 1947, potrivit unei note informative din 20 decembrie 1960, întocmită de secţia de cadre din Comitetul Central al PCR.
Născut la 5 februarie 1926, din "ţărani săraci" cu două hectare de pământ, Ion făcut şapte clase şi în 1952 a plecat de acasă, din comuna Căpreni, regiunea Craiova, cu destinaţia Şantierul naval din Constanţa unde a învăţat lăcătuşerie.
"În 1945 a fost primit în UTC şi a luat parte la acţiunile conduse de partidul nostru".
Tatăl lui Irinel a plecat de la Constanţa şi s-a dus la Ploieşti în 1946, unde s-a angajat practicant la Rafinăria nr.6. Acolo "a continuat să ducă activitate pe linie de tineret", iar în iulie 1947, Ion Columbeanu e primit în PCR, unde "a făcut parte din colectivul de agitatori".
Cei care îl cunoşteau bine în acea perioadă spun că Ion "în producţie muncea bine şi la învăţătură era sârguincios". "Tov. Columbeanu Ion are o bună pregătire profesională. În întreaga sa activitate a dovedit că este pătruns de dorinţa de a obţine rezultate cât mai bune în muncă. Este perseverant în rezolvarea problemelor şi exigent faţă de lipsuri".
Concomitent cu lucrul în industria petrolieră, tovarăşul Ion se preocupa de "îmbogăţirea cunoştinţelor sale politico-ideologice", fiind înscris la Universitatea serală de marxism-leninism.
La data întocmirii raportului, 20 decembrie 1960, Ion Columbeanu lucra ca adjunct al şefului serviciului investiţii din Direcţia generală a Prelucrării ţiţeiului Ploieşti.
Toate rudele lui Ion erau "ţărani muncitori şi intelectuali, apropiaţi regimului nostru".
Părinţii lui Ion Columbeanu, Ion şi Eufimia, au murit în 1943, respectiv 1928 (când Irinel avea 17, respectiv 2 ani). Fratele lui Ion Columbeanu a fost "ţăran cu gospodărie mică" şi sora lui "casnică, căsătorită cu un muncit