* Cele două unităţi nucleare ar trebui să fie incluse într-un program naţional, potrivit lui Varujan Vosganian
Săptămâna viitoare, "EnergoNuclear" va discuta de "China Guangdong Nuclear Power", în vederea includerii investitorului chinez în proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, ieri, Pompiliu Budulan, directorul general al "Nuclearelectrica". Aceasta din urmă deţine 83% din "EnergoNuclear" - compania care se ocupă cu implementarea proiectului. Potrivit domnului Budulan, gigantul din China şi-a manifestat interesul ferm de a se implica în dezvoltarea celor două unităţi nucleare. Reprezentantul "Nuclearelectrica" a subliniat că vor avea loc negocieri cu "Enel" şi "Arcelor Mittal" - ceilalţi doi acţionari ai "EnergoNuclear" - pentru majorarea deţinerilor acestora.
Referitor la stadiul proiectului, în 2011 va fi recalculată valoarea investiţiei, estimată în urmă cu doi ani la 4 miliarde euro şi se va stabili cine va face parte din proiect: "Dacă nu vom construi cele două reactoare vom fi o ţară importatoare de energie, în condiţiile în care am putea să fim exportatori".
Potrivit specialiştilor din domeniu, cele două reactoare aflate acum în funcţiune sunt sigure şi pot rezista unui cutremur de peste 8 grade, dar şi unor inundaţii de proporţii. Răcirea centralei noastre de la Cernavodă se face cu apă grea în circuit închis, spun aceştia, prezentând diferenţe majore de tehnologie faţă de centrala de la Fukushima, care foloseşte uraniu îmbogăţit şi răceşte combustibilul cu apă uşoară, producând abur radioactiv direct în reactor: "Tehnologia candu de la Cernavodă are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât în celelalte tipuri de reactoare care folosesc apă uşoară".
Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei economic