Preşedintele Traian Băsescu a justificat în faţa Parlamentului într-un discurs ponderat demersul reorganizării administrative a ţării, dar şi a modificării Constituţiei susţinând că birocraţia sufocă acum administraţia locală, în condiţiile în care în fiecare judeţ există 44-45 de instituţii deconcentrate, în vreme ce legea fundamentală nu mai este potrivită cu realităţile curente.
După discursul preşedintelui, premierul Emil Boc a anunţat că reorganizarea va începe cu preluarea la primării a unor atribuţii ministeriale, după ce coaliţia de guvernare stabilise să amâne discuţiile despre trecerea la regiuni în urma refuzului UDMR de a accepta variantele care i-au fost prezentate de PDL.
Deşi tema discursului preşedintelui în faţa Parlamentului a fost modificarea Constituţiei - un proiect în acest sens redactat de Preşedinţie urmând să intre în dezbaterea Parlamentului la 1 septembrie - şeful statului s-a referit şi la reorganizarea teritorială afirmând că, în acest moment, agenţiile guvernamentale şi consiliile judeţene sufocă administraţiile locale, lucru ce poate fi schimbat prin reorganizare.
Propunerile preşedintelui şi ale Guvernului privind reorganizarea sunt refuzate de opoziţie şi de UDMR, în condiţiile în care niciuna dintre instituţiile care au cochetat cu ideea trecerii la regiuni prin desfiinţarea judeţelor actuale nu au prezentat studii care să justifice urgenţa unui astfel de demers.
În privinţa modificării Constituţiei, şeful statului a reluat ideile pe care le expusese deja, deşi unele dintre ele au fost "amendate" de Curtea Constituţională ca fiind neconstituţionale. Unul dintre aceste subiecte îndelung disputat, anume eliminarea din legea fundamentală a prevederii potrivit căreia averea dobândită se prezumă a fi licită, a fost apărat de şeful statului care a susţinut că doar în România şi în Bulgaria mai există o a