Cinci organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) au solicitat marti ministerului Comunicatiilor (MCSI) organizarea unei dezbateri publice asupra proiectului de Lege privind retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet, asa numita Lege Big Brother. In 2009 legea a fost declarata neconstitutionala, iar noul proiect pastreaza elemente neconstitutionale si care ar putea viola dreptul la viata privata, sustin organizatiile. Ionut Negrescu, secretar general adjunct in MCSI, spune ca statul roman se afla in blocaj, prins intre o directiva UE care cere stocarea acestor date pentru 6 luni si Curtea Constitutionala care zice ca nu poti retine pentru 6 luni datele unei persoane care nu este sub urmarire penala.
Solicitarea a fost initiata de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si Societatea de Stiinte Juridice (SSJ).
"Legea privind retentia datelor personale si de trafic reprezinta transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene. Prima forma a legii a fost considerata neconstitutionala. Organizatiile semnatare considera ca aceasta a doua forma reia elementele neconstitutionale anterioare si mentine mecanismele care pot conduce la violarea dreptului la viata privata", se arata in comunicatul celor cinci ONG-uri.
Noul proiect de lege suspus dezbaterii publice pe site-ul MCSI la data de 23 iunie, incearca din nou implementarea unei directive UE emise in 2006, in conditiile in care o lege similara la nivel national adoptata in 2008 (Legea 298/2008) a fost declarata neconstitutionala in 2009.
Ce date ar trebui stocate de operatorii de telefonie si internet
Conform noii le