De 22 de ani, în Bucureşti nu s-a construit nici măcar o singură creşă. Primariile doar le-au recondiţionat pe cele rămase de pe vremea lui Ceauşescu .În aproape toate sectoarele, cererea de locuri la creşe este de două ori mai mare decât oferta, iar edilii spun că, deşi ar fi bani pentru extindere, nu au personal calificat pentru a se ocupa de copii.
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a inaugurat, ieri, un corp cu patru camere al Centrului Social Multifuncţional „Mica Sirenă”. A transformat vechile camere ale unei croitorii în dormitoare pentru copii şi locuri de luat masa. Astfel, din toamnă, 60 de copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani vor putea dormi în pătuţuri dotate cu saltele solide şi vor mânca la mese noi. Primarul îşi laudă investiţia de 650.000 de lei, însă recunoaşte că aceasta nu rezolvă problema lipsei locurilor în creşe.
„La începutul mandatului meu aveam un deficit de 150-200 de locuri, acum am reuşit să le reducem la jumătate. Voi muta sediile unor direcţii care se lăfăie în spaţii generoase şi le voi transforma în creşe şi grădiniţe”, a promis edilul.
Nu se găsesc îngrijitoare!
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) a sectorului 4, Mircea Nicolaidis are însă o altă preocupare: lipsa îngrijitoarelor.
„Pe lângă faptul că posturile sunt încă blocate, nu există personal specializat în îngrijirea copiilor. După ce îi angăjăm, le facem un training, dar nici aşa nu vine lumea pe un salariu de 500 de lei lunar”, a spus directorul.
În acest moment, în sectorul 4 funcţionează şase creşe de stat cu 730 de locuri.
Cererea, dublă faţă de ofertă
Lucrurile nu stau cu mult diferit nici în sectorul 5: sunt doar două creşe, cu un total de 180 de locuri, iar cererea este cel puţin dublă. Sectorul 3 are cinci grădiniţe de câte 200-250 de locuri, iar pentru a acoper