Grecia se confruntă cu cea mai dură săptămână economică de la intrarea sa în zona euro. La sfârșitul ei, Atena trebuie să prezinte statelor din zona euro planul de reforme. Fără el, Grecia ar putea anunța, în câteva zile, că a dat faliment.
Liderii politici de la Bruxelles au avertizat astăzi (28 iunie) că nu există cale de scăpare pentru Grecia. "Pentru toți cei care speculează posibilitatea unor alte opțiuni, vreau să le spun foarte clar: nu există un plan B. UE va continua să sprijine Grecia, dar Grecia trebuie să se ajute pe sine pentru a primi apoi ajutorul de la UE," a anunțat comisarul european pe afaceri monetare, Olli Rehn.
Cu alte cuvinte, foarte urgent, la sfârșitul acestei săptămâni, parlamentul grec ar trebui să adopte o serie de măsuri de austeritate, mai ales în privința privatizării activelor statului şi a reducerii deficitului bugetar.
"În această săptămână Grecia se confruntă cu un moment critic. Atât viitorul ţării, cât şi stabilitatea financiară din Europa sunt în joc. Am să respect pe deplin prerogativele şi suveranitatea parlamentului elen în cadrul dezbaterii în curs de desfăşurare. Şi am încredere că liderii politici greci sunt pe deplin conştienţi de responsabilitatea care se află pe umerii lor, pentru a evita un faliment," a mai spus Rehn.
Cum pot ajuta statele UE
O soluție pentru evitarea unui faliment în Grecia este reducerea ratelor dobânzii pentru împrumuturile de zeci de miliarde de euro. "Liderii deja s-au decis la o reducere de la 5% la 4%, iar în cazul Irlandei nu s-a pus problema unui astfel de favor," spune directorul think-tank-ului european European Policy Centre, Hans Martens.
Există, de asemenea, mai multe variante pentru a determina o creștere economică în Grecia, necesară pentru a păstra creditorii și a nu speria toți investitorii. Se discută posibilitatea unui "mini-Plan Marshall", idee car