Cel de-al treilea episod dedicat evenimentelor din 1989 la Focşani se concentrează asupra activităţii pe care Armata din această garnizoană a avut-o în zilele Revoluţiei. „Dacă eram noi, Armata, împotrivă, nu mai făcea nimeni nicio Revoluţie“, spun, cu orgoliu, militarii focşăneni aflaţi în rezervă.
Armata focşăneană a stat în cazărmi până pe 22 decembrie. După fuga lui Ceauşescu, unii militari au fost scoşi în oraş să asigure ordinea, alţii au plecat spre Bucureşti în seara de 22, după celebrul apel făcut la Televiziune de Cico Dumitrescu. Pe atunci căpitan de rang I şi filosovietic notoriu, Cico Dumitrescu s-a adresat mai multor regimente importante din zona Moldovei. În Focşani, Revoluţia s-a desfăşurat, în mare, sub auspicii paşnice, dar militarii tot au reuşit să curme vieţile a trei oameni nevinovaţi.
Kayvan Hirrhan, cetăţean iranian care studia medicina la Iaşi, a fost reţinut ca suspect la un filtru rutier, iar apoi împuşcat mortal de un militar pe motiv că ar fi încercat să scape. Vasile Apostolie şi Marin Catană au fost omorâţi de militarii de la UM 02280 deoarece, în timp ce treceau prin dreptul unui pod, le-au apărut ca suspecţi. Nici efectivele UM 01270, care au plecat spre Bucureşti, n-au ieşit prea bine din Revoluţie. Ajuns în haosul din Capitală, regimentul din Focşani a primit misiunea de a organiza mai multe filtre de control în zona Moghioroş, activităţi în care lucrurile au scăpat de sub control.
Conform rapoartelor emise de Parchetul Militar, efectivele UM 01270 au fost implicate în numeroase evenimente care s-au încheiat tragic. În noaptea de 23 spre 24 decembrie au deschis focul asupra unui autoturism la intrarea în pasajul Lujerului, rezultând moartea cetăţeanului Ciprian Bărbieru, şi au provocat decesul maiorului Florică Murariu din UM 02317 Bucureşti (este vorba chiar despre celebrul rugbist, căpitan al echipei naţ