Peste 80 la sută dintre copiii aflaţi în plasament sunt crescuţi de bunici sau de rude apropiate, deoarece părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Psihologii cred că acest lucru nu prejudiciază rezultatele la învăţătură ale copiilor, deşi, luând în calcul alte aspecte, despărţirea de părinţi îi afectează emoţional .
Reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGADP) Sălaj spun că, în prezent, 474 de copii se află în plasament. „Dintre aceştia, 171 sunt din mediul urban, iar restul din mediul rural. Mai mult de 80 la sută dintre copii sunt îngrijiţi de bunici sau de rude apropiate“, susţine , asistentul social Victoria Dosa.
„Bunicii ar avea obligaţia să-şi crească nepoţii dacă părinţii nu sunt disponibili, sunt fără bani. Cei care au situaţii bune nici măcar nu vin la noi să ne ceară ajutorul, ci îşi asumă îngrijirea copiilor pur şi simplu“, spune asistenta socială. Ea mai afirmă că în ultima vreme, cei care pleacă în străinătate să muncească anunţă primăriile de intenţia lor, pentru ca nu cumva, în lipsa lor, Protecţia Copilului să vină să-i ia.
Rezultatele la învăţătură nu diferă
Psihologul Adina Florian spune că în urmă cu câţiva ani a realizat un studiu de acest gen la şcoala la care lucrează, Liceul „Mihai Viteazul“. „Singurul criteriu clar pe care puteam să-l iau în considerare a fost acela al rezultatelor la învăţătură. Din acest punct de vedere, nu era nici o diferenţă între copiii crescuţi de bunici şi cei care locuiesc cu părinţii“, explică Adina Florian. Însă impactul depinde foarte mult de vârsta copilului. „Cei cu care lucrez eu sunt liceeni şi la această vârstă sunt în mare măsură independenţi. Cu totul altfel stau lucrurile cu cei mici, care sunt afectaţi emoţional de lipsa părinţilor“, susţine psihologul.
Afectaţi de dorul de părinţi
„E dureros ce se întâmpl